Referenties

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Positief benaderen
Average rating:  
 3 reviews
 by Pien

Naar aanleiding van het boek ‘Het Fluisterkind’ werd ik erg nieuwsgierig naar het kindertolktraject. Tijdens het lezen van dit boek vielen er kwartjes. Heel veel kwartjes.

Uit nieuwsgierigheid om nog meer in mijn eigen gedrag en van ons kind te duiken, maakte ik een afspraak bij Frieda. En toen vielen er hele euro’s ;).Er was in ons geval niet echt sprake van 1 specifiek ‘groter probleem’ maar meedere ‘kleine dingetjes’ waarvan ik merkte dat het M. in de weg zat in zijn dagelijkse handelen, waaronder: driftig als hij de aandacht van mij moet delen en absoluut NIET willen spelen op de peuterspeelzaal.M. heeft mij laten inzien dat de verbinding tussen een kind en ouders zo enorm is, dat we echt één zijn met elkaar.Dit inzicht vond ik prachtig én confronterend. Logisch én onlogisch.

Dat waren mijn eerste reacties. Ik zat nog een beetje in de ‘Ja maar…HOE dan?’

Inmiddels weet ik dat het prachtig, confronterend, logisch, onlogisch, makkelijk, moeilijk en vooral enorm verhelderd tegelijk is. Het is zo. En ik heb geleerd om het ook zo te laten zijn.Bij Frieda kwam ik erachter het bij zowel M. als bij mij erg gaat over gezien en gehoord voelen door mensen die belangrijk voor ons zijn. Ik begrijp nu waar zijn gedrag vandaan komt. Ik voel het ook als iets van mijzelf. En dat maakt het veel makkelijker om mee om te gaan. Af en toe wordt hij nog steeds driftig. In plaats van geïrriteerd te raken van zijn ‘ongeduldig/claimerige geschreeuw’ (zo zag ik het echt) zie ik het nu als een heel waardevol ‘tikkie op mijn schouder’ van “Hé mama, weet je nog? Wij hebben toch de afspraak dat wij elkaar zien en horen?”Ik zeg dan alleen maar: “Ik heb je gehoord/gezien. Ik ben nu even bezig en ik kom zo bij je.” De kunst is om dit ook écht te menen en dus ook te doen. En dat werkt. Meestal. Voor hem. Voor mij. Voor mijn vriend. Voor ons allemaal.Oja…en inmiddels speel ik. Door méér dingen te doen waar ik vrolijk en blij van word. Minder zorgelijk proberen te zijn. En ja…sinds die tijd speelt mijn zoontje ook op de peuterspeelzaal.

Bijzonder en waar.Frieda heeft mij ervan bewust gemaakt dat het gaat om een bepaald inzicht op mijn eigen gedrag. Dagelijks gedrag en het gedrag van mijzelf als kind zijnde. Door dit te zien, er te laten zijn kwam en af en toe ook iets ‘in de prullenbak’ te gooien kwam er verandering. Verandering bij mijzelf, verandering bij ons zoontje en verandering binnen het gezin. Een soort grote schoonmaak.Dit alles op een hele fijne, veilige, duidelijke, en liefdevolle manier.

Door ‘alleen maar’ heel goed te luisteren, door te vragen en mij als volwassene én als kind te zien. Zonder oordelen. Een hele kunst! Dankjewel Frieda!

 by Maria

Ik zocht hulp bij Frieda, omdat mijn dochter op de basis school al jaren gepest wordt, maar ik me daarin geen houding wist te geven. Woede en boosheid, onbegrip en het gevoel van machteloosheid afwisselend. Een ongelukkig en verdrietig kind, die je als ouder niet kunt helpen, heel erg vond ik dat!
Door de persoonlijke en liefdevolle aanpak van Frieda, heb ik meer inzicht gekregen in wie ik ben, waardoor ik mijn dochter kan helpen, als er iets gebeurd, ipv mijn eigen emoties en adviezen over haar uit te storten. Aan de andere kant, doordat mijn houding is veranderd, lijkt het dat zij ook weerbaarder is geworden en komt het nog enkele keren voor, maar heel even, en is daarna ook gauw weer over.
Ik ben hier ontzettend blij mee! Want eigenlijk heeft het verhaal van mijn kind, teruggekaatst op haarzelf, waardoor zij iid sterker is geworden. Lijkt heel gek, maar is in de praktijk erg leuk om te zien! En zoals mijn dochter zou zeggen…..magisch!
Heel erg bedankt Frieda!!!
Liefs Maria

 by Anonymous

Als oefengesprek voor de opleiding kindertolk heb ik van Frieda begeleiding voor onze zoon en mijzelf mogen ontvangen. De gesprekken met Frieda voelde goed, vertrouwd en open. Ze stelde op een prettige manier vragen, oordeelde niet en bracht haar advies ook op een professionele manier over. Dankzij het spiegelen van het gedrag van onze zoon, heb ik inzicht gekregen in mijn eigen gedrag en blokkades. Door hiermee aan de slag te gaan, help ik naast mezelf ook onze zoon om zijn eigen leven te leiden. Frieda, bedankt!

5 gedachten over “Referenties

 1. Het afgelopen jaar heb ik de Kiki training gevolgd bij Frieda.
  Het was in een woord; GEWELDIG.
  Het waren leuke,goede en leerzame onderwerpen en Frieda bracht ze op haar eigen manier weer heel leerzaam over.
  Ik heb genoten van de avonden en voor ik er erg in had waren de avonden alweer voorbij en had ik mijn certificaat binnen!
  Mede dankzij Frieda was de training heel leuk,gezellig en vooral heel leerzaam.
  Dank je nogmaals,Frieda voor de fantastische Kiki-training!

 2. In de afgelopen jaren heb ik regelmatig met Frieda mogen werken in de kinderopvang en later als trainster bij VVE Kiki. Bedankt voor je enthousiasme, het meedenken en het overbrengen van kennis. Ik heb dit als heel prettig en leerzaam ervaren!

 3. Het bordje van KIKI hangt mooi bij mijn voordeur.
  Ik krijg er veel leuke reacties op .
  Met Kiki ben ik volop aan het werk.
  De kinderen kijken er iedere keer weer naaruit wat we gaan doen.
  Bedankt nog voor de superleuke training.
  Ik heb er heel veel aan gehad !

 4. Frieda je hebt ons gezin jaren begeleid met veel succes.
  Steeds heb je weer oplossingen voor problemen.
  Je hebt het hart op de juiste plek.
  Dat kunnen er in deze tijd waar velen druk zijn met zichzelf niet zeggen.
  Je bent een kanjer! Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *