Kennismakingsworkshop Baby en Kindergebaren

Heb je al eens gehoord van Baby en Kindergebaren? Het is een methode die je als pedagogisch werker in staat stelt te communiceren met kinderen nog voordat ze kunnen praten. Vanaf 6 maanden is een baby voldoende in staat om je duidelijk te maken wat hij wil, ziet en denkt.
Tijdens mijn werk in de kinderopvang kwam ik regelmatig frustratie tegen bij kinderen die zich nog niet goed in woorden konden uitdrukken. Dat zag ik zowel bij een dreumes van 1,5, maar ook soms bij meertalige peuters van bijna 4 jaar. Wanneer ze ontdekken dat gebaren en praten, meer oplevert dan huilen of soms zelfs duwen en bijten, dan kun je heel wat driftbuien voorkomen.

Baby- en Kindergebaren helpt pedagogisch professionals effectiever te reageren op de behoefte van kinderen, het bevordert de taalontwikkeling en het verbetert de onderlinge band. Gebaren worden oorspronkelijk gebruikt bij dove mensen en ik hoor dan ook regelmatig “waarom zou ik een kind gebaren leren als ze niet doof is?”.
Het gebruik van gebaren, naast het gewone spreken, is een geweldige manier om de communicatieve vaardigheden te bevorderen. Op die manier wordt communicatie een tweerichtingsverkeer. Zo kan een baby zelf aangeven wat hij wil, ziet of denkt en is dan al instaat zelf het initiatief te nemen een gesprekje te starten. Daarnaast kan het gebruik van gebaren een uitkomst zijn voor kinderen met opvallend gedrag en meertalige kinderen. Door gebruik te maken van gebaren zal een kind al snel kunnen vragen om eten en drinken, een schone luier en zal het kunnen gebaren wat het ziet of waar ze mee spelen wil.

Ben je op zoek naar een leuk thema voor een ouderavond? Of een interactieve workshop voor pedagogisch medewerkers op een studiedag? Positief Benaderen verzorgt presentaties, workshops en cursussen voor professionals en ouders.